Egyéb projektjeink

Megvalósítása: 2017. június 1-3.
Összefoglaló:

Az idei, ötödik „Tudományok Útja” tudománynépszerűsítő rendezvény az előző évekhez hasonlóan június első napjaiban, június 1-3. között került megrendezésre a következő helyszíneken:

 • Óbecsén, a Than Emlékházban,
 • Adán, a Műszaki Iskolában és
 • Zentán, a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában.

A rendezvény programjaiban részt vettek térségünk általános és középiskoláinak, valamint felsőoktatási intézményeinek tehetségígéretei is.
Az V. Tudományok Útja kiemelt partnere a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ (Centar za promociju nauke.
A rendezvény támogatói: Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bethlen Gábor Alap, Szekeres László Alapítvány

Megvalósítása: 2017. február – június
Összefoglaló:

A pályázat tárgyát képező program a matematikai, a természettudományos, a technikai, a digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben kategórián belül valósult meg.
Jelen program a természettudományos és a technikai tehetségterületek fejlesztéséhez járult hozzá. Törekszik a környezettudatosság kialakítására, és az új gazdasági szemlélet meghonosítására térségünk tehetséges tanulóinak képzése által. A műszaki tudományokban jeleskedő középiskolás fiatalok számára segítséget nyújt a természettudományos, műszaki és a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciáik erősítésében. A tanulók megismerkednek a megújuló energiaforrások felhasználási lehetőségeivel és fejleszthetik környezettudatos szemléletüket.
A programot támogató szervezet a Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, lebonyolítója pedig az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő.

Megvalósítása: 2016. július 1-3.
Összefoglaló:

A Pro Scientia Naturae Alapítvány és a zentai Kertészek Egyesülete idén negyedik alkalommal szervezte meg a Tudományok Útja tudomány-népszerűsítő rendezvényt.
A rendezvény az Óbudai Egyetem Bejczy Antal űrrobotika kiállításának megnyitójával indult Zentán július 1-én, melyet dr. Takács Márta, az Óbudai Egyetem és a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar oktatója nyitott meg a Művelődési Ház kiállítási termében. A kiállításmegnyitót követően izgalmas tudományos témájú előadások, bemutatók, interaktív programok várták az érdeklődőket Zentán, Adán, Magyarkanizsán és Óbecsén.
A rendezvény programjait a helyi általános és középiskolák tanulói is megtekintették, amely nagy jelentőséggel bír, hiszen a program kiemelten fontos célja a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődésének felkeltése térségünk gazdaságát meghatározó tudományterületek iránt.
A rendezvény kiemelt partnere a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont volt.
A rendezvény támogatói: Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bethlen Gábor Alap, Szekeres László Alapítvány

Megvalósítása: 2015. június 3-5.
Összefoglaló:

A Tudományok Útját a zentai Kertészek Egyesülete kezdeményezte. A rendezvény 2013 óta kerül megszervezésre, célja a tudomány népszerűsítése – látványos tudományos kísérletekkel, interaktív programokkal, kiállításokkal, kreatív műhelyekkel és más tudományos érdekességekkel. Idén a rendezvény programjait több városban mutattuk be: Zentán, Adán, Óbecsén és Magyarkanizsán. Az idei rendezvény kiemelt partnerei a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a belgrádi Tudomány-Népszerűsítő Központ (Centar za promociju nauke) voltak. A Wigner Központ a Sokszínű Fizikabusszal turnézott, a Tudomány-Népszerűsítő Központ pedig a Számok című matematikai kiállítását mutatta be. A rendezvény további partnerei voltak: a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Kara, a BCE Zentai Tagozata, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a Zentai Gimnázium, a magyarkanizsai Beszédes József MMIK, az adai Műszaki Iskola és az óbecsei Than Emlékház.

Megvalósítása: 2015. április 17-19.
Összefoglaló:

A Pro Scientia Naturae Alapítvány tehetségsegítő tevékenysége és a Than Emlékház nyújtotta autentikus helyszín lehetővé tették egy specifikus tehetségsegítő tábor, a Than Emléktábor megszervezését. A Than Emléktábor programjába helyi és külföldi (magyarországi) középiskolás tanulók kapcsolódhatnak be. A résztvevők a Than fivérek tudományos és művészeti tevékenységéhez kapcsolódó tematikákkal ismerkedhetnek meg. A foglalkozások vezetését többéves szakmai és tehetséggondozói tapasztalattal rendelkező oktatókra, szakemberekre bíztuk. A hagyományápoláson, nemzeti értékeink megismerésén és megőrzésén túl célunk, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését a tudomány és a művészetek iránt, mellyel segítjük őket pályaválasztásuk során. Az idei, első Than Emléktáborban a budapesti Than Károly Ökoiskola, a szekszárdi Garay János Gimnázium és az Óbecsei Gimnázium tanulói vettek részt. A Than Emléktábor a Nemzeti Tehetség Program keretén belül, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztáriumának támogatásával, a Pro Scientia Naturae Alapítvány szervezésében valósult meg.

Megvalósítása: 2014. június 6-7
Összefoglaló:

A „Tudományok Útja” nevű rendezvény másodízben került megrendezésre Zentán, a város főterén 2014. június 6-7-én. A rendezvény célja, hogy interaktív módon szemléltesse a tudományos törvényszerűségeket, ismereteket az odalátogatókkal és ezzel megismertesse, megszerettesse a tudományt az érdeklődőkkel. A rendezvény fő célcsoportja a fiatalabb, közoktatásban résztvevő generáció volt, de értékes és izgalmas programokat nyújtott az idősebb generációk számára is.
A „Tudományok Útja” a térségünkben működő oktatással, felsőoktatással, tudomány-népszerűsítéssel, gazdasági termeléssel, fejlesztéssel, szolgáltatásokkal és kereskedelemmel foglalkozó cégek kínálatán és bemutatóin keresztül nagyon élethű módon mutatta be a résztvevők tudományos tevékenységét és a működésükhöz kapcsolódó tudományos fejlesztések sokszínűségét. Ráébresztette a látogatót arra, hogy manapság a sikeres működés és a korszerű szolgáltatások mögött sokrétű és magas szintű tudományos fejlesztés és kutatás húzódik.

Megvalósítása: 2014. június 4-5-6
Összefoglaló:

A zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány és a Science Innovációs Központ közös szervezésében egy háromnapos Megújuló Energiaforrás Konferencia kerül megrendezésre Zentán. Ez a program a szakmai kapcsolatok kialakítására, a pályaorientációra, a szemléletformálásra, a pozitív példák megtekintésére, a környezettudatosságra és új gazdasági szemlélet meghonosítására törekszik térségünk legtehetségesebb tanulóinak képzése által. Teszi ezt oly módon, hogy a tábor munkájába közvetlenül 20 fiatalt kapcsol be, akik szerbiai és magyarországi felsőoktatási intézményekben tanulnak, vagy most nyernek felvételt ezekbe az intézményekbe.
A program fontos célja volt, hogy a megújuló energiaforrásokkal foglakozó szakemberek bevonásával, számos szemléltető eszköz felhasználásával és vidékünk jó példával szolgáló létesítményeink meglátogatásával, rámutassunk a megújuló energiák felhasználhatóságára. A háromnapos tábor során a résztvevők olyan helyszínekre, vállaltokba látogatnak el, amelyek jelentős eredményt értek el a megújuló energiaforrások kiaknázása és felhasználása terén.

Megvalósítása: 2014. március 29. – 2014. április 12.
Összefoglaló:

A megvalósított program a tehetséggondozás és tehetségazonosítás megkezdését teszi lehetővé tematikus élményműhelyekben az óbecsei Than Emlékházban, mely térségünkben szellemiségével és interaktív jellegű felszereltségével, egyedülálló módon egészíti ki az általános iskolai oktatás hiányosságait. A műhelymunkák megkezdésével és a tehetségfeltárással az Emlékház élményszerű tanulási és tanítási lehetőségeket tud nyújtani iskoláknak, diákoknak, és minden érdeklődőnek. A program célja, hogy fenntartható módon szolgálja a Than Emlékház az élményműhelyekben kialakított tehetségazonosító, tehetségfejlesztő és esetleges pályaorientációs szolgáltatási rendszerét.
A pályázati program keretén belül megvalósított műhelymunkákba közvetlenül 3 iskola összesen 60 diákja valamint az őket kísérő 7 kísérőtanár kapcsolódott be. A közvetve érintettek száma ennél lényegesen több, mivel a foglalkozásokon résztvevő diákok a Vajdaság három különböző helységének iskoláiból kerültek ki, olyan iskolákból, akik már ismerik az Emlékház nyújtotta lehetőségeket, melyek most újabb tevékenyéggel bővültek.

Megvalósítása: 2013. július 15-19.
Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Összefoglaló:

A jelen pályázat egy 5 napos ökológiai tábor megszervezését foglalta magába az érdeklődők számára, amely a Stevan Sremac Iskolaközpont tangazdaságát (Zenta) övező terület ökológiai adottságait térképezte fel. A pályázat célja: az ökológiai szemléletmód kialakítása, valamint a résztvevők ismereteinek bővítése a megfelelően alkalmazkodó termesztés eléréséhez elméleti és gyakorlati tapasztalatszerzés által. Résztvevők száma: 30. Témakörök: Rovarpopuláció felmérése; Védett növény-, ill. gyógynövényfajok felkutatása; Botanika; A talaj tápanyagtartalmának meghatározása; Vízminőség-elemzések; Szemzés.

Megvalósítása: 2013.07.6-7.
Összefoglaló:

A “Tudományok Útját” egy nagyszabású tudománynépszerűsítő eseményként álmodtuk meg, amely 2013-ban első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre. A rendezvény fő célja, hogy közérthető formában mutassa be a térségünkben működő vállalatok, cégek és intézmények sikeres működése mögött álló kutatás és fejlesztés jelentőségét, felhívva ezzel a figyelmet a tudományos életpálya fontosságára egy térség fejlesztésében. Mivel a rendezvény alapgondolata a pályaorientáció és a térségünkre jellemző tudományágak szemléletes és vonzó bemutatása, mindenképp szerettük volna rendezvényünkre meghívni mindazokat a nagyvállalatokat (MOL, OTP, Vajdasági Erdők, élelmiszeripari és feldolgozóipari cégek, stb.), pályaorientáció szempontjából jelentős interakív parkokat (Than Emlékház), oktatási és kutatási intézményeket (Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, Budapesti Corvinus Egyetem Zentai Kihelyezett Tagozata stb. ), melyek aktívan részt vesznek térségünk fejlesztésében és arculatának alakításában.

Megvalósítása: 2012. július 16-20.
Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Összefoglaló:

A jelen pályázat egy 5 napos ökológiai tábor megszervezését foglalta magába az érdeklődők számára, amely a Stevan Sremac Iskolaközpont tangazdaságát (Zenta) övező terület ökológiai adottságait térképezte fel. A pályázat célja: az ökológiai szemléletmód kialakítása, valamint a résztvevők ismereteinek bővítése a megfelelően alkalmazkodó termesztés eléréséhez elméleti és gyakorlati tapasztalatszerzés által. Résztvevők száma: 30. Témakörök: Rovarpopuláció felmérése; Védett növény-, ill. gyógynövényfajok felkutatása; Botanika; A föld tápanyag meghatározása; Szalmaház folyamatai és jelentősége; Környezetvédelem és vidékfejlesztés.

Megvalósítása: 2011 – 2014
Összefoglaló: Célunk egy olyan képzési program kidolgozása, mely illeszkedik a vajdasági gazdasági, környezeti, piaci és humán erőforrás adottságokhoz és lehetőségekhez.
Területi eloszlás:

 • Vajdaság magyarlakta területei
 • Mikrorégiók: Azonos termékorientáció, azonos feltételrendszer, hagyományok
 • Spontán módon kialakult mezőgazdasági kultúra és hagyomány megőrzése
 • A térségben rejlő lehetőségek kihasználása és fejlesztése

A helyzet feltérképezése:

 • Tevékenységi kör
 • Gazdaság típusa
 • Integrációs szint
 • Árúvá készítés
 • Innováció, technológiai fejlettség
 • Menedzsment képzettsége és rátermettsége
 • Szakemberek megléte a termelés irányításában
Megvalósítása: 2010.06.01. – 2011.09.30.
Támogató: Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program │ A Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg
Összefoglaló:

Projektünk kutató és bemutató munkája rámutatott a tanyai és vidéki gazdálkodás előnyeire, a környezetközpontú gazdálkodás lehetőségeire és az egészséges környezetben, korszerű és természetbarát agrotechnikával kapott termékek minősíthetőségének és eladhatóságának lehetőségeire. Olyan tanyákat jelöltünk ki projektmunkánk központjául Magyarország és Vajdaság területén, amelyeken a pályázat költségvetéséből korszerű, környezetbarát és piacképes termelést alakítottunk ki, a képződött terméket minősítve és védjeggyel ellátva bocsátottuk piacra és vizsgáltuk azt, hogy különböző gazdasági környezetben (Magyarország- EU, Vajdaság- nem EU) hogyan lehet a vidéki gazdálkodást gazdaságosabbá tenni.
A projekt megvalósításához három tanyát választottunk ki a határ mindkét oldalán, melyeken több mint 25 szakértő végzett felméréseket és fejlesztéseket.

 1. Nyitórendezvény
 2. Szakértői fórumok
 3. Tanyák kiválasztása
 4. Inputok megvásárlása a tanyák részére
 5. Fejlesztések hatékonyságának elemzése
 6. További fejlesztési lehetőségek feltérképezése
 7. Tanyanapok
 8. Tanulmánykötet kiadása
 9. Zárórendezvény
 10. További tervek, a kutatás folytatása
Megvalósítása: 2010-2011
Támogató: Magyar Nemzeti Tanács
Összefoglaló:

A pályázat célja a kertépítészeti követelményeknek megfelelő összkép harmonikus és gyakorlati követelményrendszerének megvalósítása volt Kishegyes község részére.

Megvalósítása: 2008
Támogató: KÉSZÜLT AZ OSZTRÁK FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG MEGBÍZÁSÁBÓL
Összefoglaló:
 • Vajdaság területi adottságainak bemutatása
 • Organikus termék-előállítással foglalkozó gazdaságok bemutatása
 • Fejlesztési lehetőségek feltárása
 • Kapcsolatépítés
 • Piackutatás
Megvalósítása: 2006.06.19-2006.12.19
Támogató: RSEDP │ An EU-funded project managed by European Agency for Reconstruction
Partnerek:
 • Állattenyésztés Tudományok Fejlesztéséért Alapítvány, Gödöllő Magyarország
 • Floém Bt., Ráckeve – Magyarország
 • Oldcet Kft., Budapest – Magyarország
Összefoglaló:

A projektum célja a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban használható minőségbiztosítási rendszerek (ISO 9001, 14000, HACCP, BRC, GAP) elméleti és gyakorlati bemutatása, valamint az élelmiszeriparban termelő, forgalmazó vállalkozások és a mezőgazdasági termelők tájékoztatása a minőségbiztosítási rendszerekkel kapcsolatos ismeretekről. Kapcsolatok megteremtése a minőségbiztosítási rendszereket készítő szakemberek, a minősítést végző szervek és az érdekelt vállalkozások vagy termelők között.
Gyakorlati bemutatásra szolgáló minőségbiztosítási rendszerek modelljeit készítjük el:

 • tejtermelő és tejfelvásárlással foglalkozó cégnél, (HACCP rendszer)
 • vetőmagtermesztő cégnél, (ISO 9001 rendszer)
 • szántóföldi zöldségtermesztéssel foglalkozó termelőnél BRC rendszer
 • fóliasátras zöldségtermesztőnél és tojótyúk-farmon GAP rendszerek

Célcsoportunk: azok a termelők, vállalkozók, értelmiségiek, akikre a régió agrár- és vidékfejlesztése, valamint az élelmiszertermelés alapozható.

Megvalósítása: 2005.12.01. – 2007.11.30
Támogató: Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma
Összefoglaló: A Vajdaság, mint Szerbia északi területén lévő tartománya, földrajzi szempontból egy egységet alkot Magyarország Dél-Alföldi Régiójával. A Vajdaság tápanyagokban gazdag és jó vízgazdálkodású csernozjom talaja a mezőgazdaság tekintetében Európa legjobb termőhelyi adottságát jelenti. Az elmúlt évtizedek kedvezőtlen gazdaságpolitikai folyamatai az ottani gazdálkodókat Európa fejlett országaihoz képest ennek ellenére jelentős hátrányba sodorták. Cél, hogy pályázati támogatással a “Szegedi Folyamathoz” illeszkedően a tudomány és az oktatás eszközével a délvidéki gazdálkodók e hátrányát a lehetőségeknek megfelelően megszűntessük, illetve erőteljesen mérsékeljük.
A magyarországi kutatási eredményekre, valamint a felsőoktatási infrastruktúrára építve szándékozunk 2 éves futamidő alatt a pályázat célkitűzéseit megvalósítani:

 • Mezőgazdasági termesztés fejlesztése, jövedelmezőségének növelése
 • A tartomány mezőgazdasági területe lakosságmegtartó erejének növelése,
 • Az anyák családon belüli integrációs szerepének erősítése
 • Segítségnyújtás az európai ismeretek elsajátításához, amely a pályázat időtartamát követően is gyümölcsöző lesz.